De PvdA wil dat meer kinderen op de biblebelt worden ingeënt tegen de mazelen.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Loes Ypma maandag hebben gesteld aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

De regeringspartij maakt zich zorgen over het toenemende aantal besmettingen.

De biblebelt, een strook van Zeeland tot de Veluwe, kampt sinds eind vorige maand met een uitbraak van mazelen. Strenggelovige ouders laten hun kinderen om religieuze redenen niet vaccineren tegen de ziekte.

Andere plekken

Kuzu en Ypma willen weten of er nog andere plekken zijn waar de ziekte is geconstateerd en hoeveel kinderen tot nu toe complicaties hebben gekregen als gevolg van de mazelen.

Ook moet Schippers duidelijk maken 'op welke wijze wordt geprobeerd de vaccinatiegraad in regio's waar weerstand bestaat tegen vaccineren te vergroten' en op welke manier wordt voorgelicht.

Ziekenhuis

Vrijdag werd bekend dat het aantal besmettingen toeneemt. Tot en met donderdag zijn 161 gevallen geconstateerd, 54 meer dan een week eerder. In totaal liggen nu zeker vijf personen in het ziekenhuis.

Het AD meldde zaterdag dat het gaat om vijf kinderen, van wie twee een hersenvliesontsteking en twee een longontsteking hebben. Van een patiënt is nog onduidelijk wat de complicaties zijn.

Vorige uitbraak

Tijdens de vorige uitbraak van de mazelen, rond de eeuwwisseling, wilde D66 ouders nog verplichten hun kinderen te laten inenten tegen de mazelen. Inmiddels denkt de partij daar anders over, laat Kamerlid Pia Dijkstra weten.

Zij wijst erop dat Nederland een hoge vaccinatiegraad kent, terwijl er geen verplichting is. Andere landen waar wel een verplichting is, scoren volgens haar lager.

Controle

Dijkstra voorziet bovendien problemen als het gaat om de controle op de verplichte inentingen. "Ik denk dat we moeten accepteren dat het zo nu en dan niet goed gaat."

Wel eist zij een gerichte voorlichting in de risicogebieden. Ook kunnen ouders van wie de kinderen ernstig ziek zijn tijdelijk uit de ouderlijke macht worden ontzet als dat medisch noodzakelijk is.

Dijkstra vindt het 'zorgelijk' dat ouders 'kennelijk bereid zijn' hun kinderen bloot te stellen aan zulke risico's. Wat haar betreft ligt er ook een rol voor de kerken.

Er zouden predikanten zijn die verkondigen dat inentingen niet strijdig zijn met de bijbel. Het zou goed zijn als dat geluid vanaf de kansel duidelijk wordt verkondigd, aldus Dijkstra.