Een enkele dosis Ritalin verbetert mogelijk de hersenfunctie bij mensen die verslaafd zijn aan cocaïne. Dat stellen onderzoekers van de Amerikaanse Icahn School of Medicine.

De resultaten van het onderzoek verschijnen in JAMA Psychiatry.

Ritalin heeft invloed op de verbindingen in de hersenengebieden betrokken bij verlangen en zelfcontrole. Bij mensen die verslaafd zijn aan cocaïne zijn deze hersenverbindingen verstoord.

Hersenactiviteit

Eerder onderzoek liet al zien dat methylfenidaat - de werkzame stof in Ritalin - cocaïnegebruikers helpt bij het oplossen van cognitieve problemen. Methylfenidaat verhoogt de activiteit van dopamine en norepinifrine in de hersenen, net als cocaïne.

Omdat Ritalin oraal wordt ingenomen, duurt het langer voordat het middel zijn effect bereikt. Het verlengt de activiteit van dopamine, waardoor cognitieve functies, als aandacht en informatie verwerken, verbeteren.

Volgens onderzoeker Rita Goldstein werkt methylfenidaat hetzelfde als cocaïne, maar dan zonder de sterke verslavende eigenschappen. "We wilde weten of de vervangende eigenschappen - die al gebruikt worden in andere therapieën zoals bijvoorbeeld nicotinekauwgom in plaats van sigaretten of methadon in plaats van heroïne - ook een rol spelen bij de verbindingen tussen de hersenen. Dat is van belang als we het als behandeling willen gebruiken."

Onderzoek

Bij het onderzoek waren 18 verslaafde mensen betrokken. De helft van hen kreeg methylfenidaat, de anderen een placebo. Met behulp van functionele MRI-scans werden de hersenen bestudeerd, zowel voor en tijdens het effect van het geneesmiddel.

Al na één dosis methylfenidaat zagen de onderzoekers de voordelen van het geneesmiddel. Goldstein: "Dit betekent dat Ritalin mogelijk een goede behandeling kan zijn voor cocaïneverslaving."

De onderzoeker benadrukt dat dit slechts de eerste resultaten van een klein onderzoek zijn. "Maar de bevindingen zijn wel opwindend en vervolgonderzoek is dan ook noodzakelijk."