De in 41 landen ondernomen acties tegen roken resulteren naar verwachting in 7,4 miljoen minder voortijdige sterfgevallen tot 2050.

Een team van oncologen heeft deze resultaten zondag gepubliceerd in Bulletin of the World Health Organization.

De wetenschappers keken naar een set van zes acties die in 2008 op kleinere schaal al bewezen effectief waren. Nu zijn de maatregelen, waaronder extra belasting op tabaksproducten en het beschermen van mensen tegen rook, in veel meer landen ingevoerd.

De bestudeerde landen die één of meer van de maatregelen tussen 2007 en 2010 invoerden tellen bij elkaar zo’n 1 miljard inwoners. Zo’n 290 miljoen daarvan hielden wel van een beetje nicotine. Met een model voorspelden de onderzoekers wat de effecten op deze grote schaal lijken te worden.

Minder geboortedefecten

Naast de 7,4 miljoen mensen die door de extra inzet niet voortijdig sterven, leveren de verbeteringen minder geboortedefecten op en lagere kosten voor de gezondheidszorg.

Op dit moment sterven nog zo’n 6 miljoen mensen per jaar aan roken, en dat zal oplopen tot 8 miljoen rond 2030. De wetenschappers zijn optimistisch dat maatregelen zoals de bestudeerde zes dit kunnen decimeren.

Bij de maatregelen hoorde ook nog het hulp bieden aan mensen die willen stoppen, mensen waarschuwen voor de gevaren van roken, het in de gaten houden van de effectiviteit van anti-rookbeleid en het ondernemen van stappen tegen advertenties voor tabaksproducten.