Logo NU.nlNU.nl
  • Voorpagina
  • Net binnen
  • Populair
  • Algemeen
  • Economie
  • Sport
  • Media en Cultuur
  • Achterklap
  • Shop
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Uit andere media
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Het Woord
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • NUfolder
    • NUshop
    • Tickets
Zaterdag 10 juni 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Supermarkt Groot-Brittannië

Nederlander consumeert verre van duurzaam

Door ANP

29 jun 2013 om 12:54Update: 10 jaar geleden
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail
Een gemiddelde Nederlander houdt er bepaald geen duurzaam voedselpatroon op na. Hij gooit veel weg, eet te veel vlees en zuivel en bovendien is de helft van de Nederlanders te zwaar. 

Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zaterdag.

Uit een rapport van het PBL blijkt dat consumenten verantwoordelijk zijn voor de helft van alle voedselverspilling, namelijk voor zo'n 1,4 tot 2,5 miljoen ton voedsel per jaar. In totaal wordt 20 procent van alle voeding verspild.

Bovendien is de productie van dat eten ook niet erg duurzaam: die is verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen en 60 procent van het ''mondiale biodiversiteitsverlies'', aldus het PBL.

Voetafdruk

Onderzoekers hebben een aantal oplossingen om de consumptie van voedsel duurzamer te maken. Zo moeten consumenten anders gaan consumeren; als ze bijvoorbeeld de helft van hun vlees en zuivel laten staan, scheelt dat een kwart aan het landgebruik (de voetafdruk) van deze mensen.

Ook moet de productie van eten efficiënter en zorgvuldiger, met bijvoorbeeld aandacht voor dieren en omgeving. Verder adviseren de onderzoekers om lokale en eerlijke producten te promoten.

De overheid zou daarbij het voortouw moeten nemen, aldus het PBL. Die moet duidelijke doelen stellen en afspraken maken met bedrijven en maatschappelijke groeperingen.

Tergend langzaam

De onderzoekers benadrukken dat er wel degelijk geprobeerd wordt door bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties om het voedselsysteem duurzamer te maken, maar dat de verbetering tergend langzaam gaat. Dat komt vooral doordat mensen het niet met elkaar eens zijn wat de belangrijkste uitdaging is. ''Voor sommigen betreffen hun zorgen gezondheid of dierenwelzijn, voor anderen een eerlijk inkomen voor boeren'', geeft het PBL een voorbeeld.

Ook speelt mee dat ''de druk op kosten en prijzen weinig ruimte laten voor initiatieven''. Mensen kopen toch liever goedkoop, zo blijkt.

Eerder

  • 26 feb 2013 om 12:17
    D66 wil debat over voedselfraude
    D66 wil debat over voedselfraude
  • 25 jan 2013 om 07:04
    'Oud eten op tafel door crisis'
    'Oud eten op tafel door crisis'
  • 22 jan 2013 om 11:22
    Nederlander gooit 155 euro aan voedsel weg
    Nederlander gooit 155 euro aan voedsel weg
  • 10 jan 2013 om 11:44
    Wereldwijd steeds meer eten verspild
    Wereldwijd steeds meer eten verspild
  • 20 dec 2011 om 14:34
    Eten uit verleden populair in crisistijden
    Eten uit verleden populair in crisistijden
Beeld: AFP
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail


Aanbevolen artikelen

Net binnen

  • 12:03
    Recensieoverzicht nieuwe Transformers-film: 'Vol actie, toch slaapverwekkend'
  • 12:03
    VacatureNU.nl zoekt een ervaren binnenlandverslaggever
  • 12:02
    NU+Werken als mascotte in de hitte: met ijspakken, watervestjes en schaduw
  • 12:00
    VideoItaliaanse mariniers enteren gekaapt Turks vrachtschip

Meest gelezen

  • 1
    Vier vermiste kinderen veertig dagen na vliegtuigcrash levend gevonden in jungle
  • 2
    PSV heeft nieuwe trainer: topkandidaat Bosz volgt Van Nistelrooij op
  • 3
    Zeer grote brand in bedrijfspanden in Zuid-Hollands Ter Aar
  • 4
    Droge zomers komen dertig jaar eerder dan verwacht: wat is er aan de hand?
  • 5
    Gasprijs loopt flink op tot hoogste punt in ruim drie weken


Nieuwsvideo's

  • Italiaanse mariniers enteren gekaapt Turks vrachtschip
    Italiaanse mariniers enteren gekaapt Turks vrachtschip
  • Amerikaan komt na honderd dagen in capsule weer boven water
    Amerikaan komt na honderd dagen in capsule weer boven water
  • Zo blijft je huis koel tijdens zomerse dagen
    Zo blijft je huis koel tijdens zomerse dagen
  • Rookwolken stijgen uit boven brandende bedrijfspanden in Ter Aar
    Rookwolken stijgen uit boven brandende bedrijfspanden in Ter Aar

  • Voorpagina
  • Economie
  • Sport
  • Media en cultuur
  • Overig
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Uit andere media
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Het Woord
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • Copyright
    • Disclaimer
    • Privacy en cookiebeleid
    • Adverteren
    • Werken bij NU.nl
    • Verzekeringvergelijker
    • Privacy instellingen
  • Over NU.nl
  • Copyright
  • Disclaimer
  • Privacy en cookiebeleid
  • Adverteren
  • Werken bij NU.nl
  • Verzekeringvergelijker
  • Privacy instellingen

Volg ons op:

©2023 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden