Vijf kinderen, die besmet zijn met de mazelen, zijn opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn bij tien kinderen complicaties vastgesteld.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag, volgens het AD.

Twee van de vijf kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis met hersenvliesontsteking en twee met longontsteking. ''Dat is wel een uitzonderlijk verschijnsel. Het meest voorkomende symptoom is oorontsteking'', laat een woordvoerder van RIVM weten. Wat de vijfde mankeert, is niet bekend.

Het AD sprak zaterdagochtend over 'doodzieke' kinderen. In het Reformatorisch Dagblad nuanceert het RIVM later op de ochtend dat de kinderen 'doodziek' zouden zijn: "Dat houden we echter niet bij. De cijfers bieden alleen een overzicht van het aantal opnames vanaf het begin van de uitbraak."

Bij de overige vijf kinderen waarbij complicaties zijn vastgesteld is opname in het ziekenhuis nog niet noodzakelijk.

Vaccinatie

De ziekte brak dit voorjaar uit in een aantal gemeenten waar veel streng gereformeerde mensen wonen. Vanwege hun geloof zien zij vaak af van vaccinatie tegen de ziekte.

Inmiddels is van 161 mensen bekend dat zij de mazelen hebben. Daarvan kwamen er 54 in de afgelopen 10 dagen binnen. Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke aantal nog veel hoger, omdat niet iedereen naar de huisarts gaat. 

De vorige uitbraak van mazelen was in 1999-2000. Die kostte aan drie mensen het leven.