Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
eicel

Mogelijk 'drie-ouder-ivf' in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië wordt mogelijk het eerste land waar 'drie-ouder-ivf', reageerbuisbevruchting met drie donoren, mogelijk wordt. 
Door ANP

Deze omstreden 'drie-ouder-ivf' moet voorkomen dat ouders ongeneeslijke ziektes doorgeven aan hun kinderen.

Bij de drie-ouder-behandeling krijgt het embryo genen van de vader, de moeder en van een vrouwelijke donor.

De Britse overheid stelt nu strikte regels op voor het gebruik van deze vorm van vruchtbaarheidsbehandeling. Het voorstel moet dan nog worden goedgekeurd door het parlement. Als dat gebeurt, is de eerste behandeling waarschijnlijk binnen 2 jaar mogelijk.

DNA

De behandeling zal worden toegepast bij ouders van wie de moeder draagster is van een zeldzame erfelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een slecht werkend mitochondrion, het energiefabriekje van de cel. Het zieke DNA in de eicel van de moeder wordt vervangen door het gezonde DNA van de vrouwelijke donor.

Deze ongeneeslijke mitonchondriële ziektes kunnen alleen via de moeder worden doorgegeven en treffen 1 op de 6500 kinderen wereldwijd. De symptomen variëren van oogproblemen en doofheid tot hartaandoeningen.

Onetisch

Uit een onderzoek blijkt dat de Britse bevolking grotendeels achter de drie-ouder-ivf staat. Tegenstanders noemen het genetisch manipuleren van embryo's onethisch en vrezen dat de methode leidt tot het creëren van 'designer baby's'.

Aanbevolen artikelen