Onderzoekers van het AMC hebben in het speeksel van teken een eiwit ontdekt waarmee een nog onbekend mechanisme van bloedstolling is blootgelegd. 

De verwachting is dat deze vondst leidt tot betere antistollingsmiddelen.

Het nieuwe eiwit is gevonden in teken die leven van het bloed van gewervelde dieren, waaronder ook dat van mensen. Ze bijten zich vast in hun slachtoffer en met het speeksel gaan stoffen mee die verhinderen dat het bloed stolt. Op deze wijze kunnen teken zich dagenlang ongestoord voeden met het bloed van hun gastheer.

​Bijwerkingen 

Er zijn veel bloedverdunners of antistollingsmedicijnen beschikbaar. Deze verhinderen dat bloed stolt en voorkomen het ontstaan van bloedpropjes die in hart en longen ernstige problemen kunnen geven.

Het nadeel van deze medicijnen is de bijwerking: patiënten hebben een grotere kans op bloedingen. Als het stollingsmechanisme is uitgeschakeld, dan kan een eventuele bloeding grotere gevolgen hebben.

​Eiwit

Volgens AMC-onderzoeker dr. Tim Schuijt bevat tekenspeeksel verschillende eiwitten die bloedstolling verhinderen. "We zijn een nieuw eiwit op het spoor gekomen dat via een tot nu toe onbekende wijze bijdraagt aan het voorkomen dat bloed stolt. Dit eiwit heeft ook geleid tot een fundamenteel nieuw inzicht over hoe ons eigen stollingssysteem werkt. We denken dat door deze vondst de leerboeken over bloedstolling worden aangepast."

De onderzoekers publiceerden hun studie in Circulation.