De nieuwe bloedverdunners kunnen maag- en darmbloedingen veroorzaken. Het risico op die bloedingen is groter dan bij de huidige standaardbehandeling. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

De twee middelen die in Nederland worden vergoed, Dabigatran en Rivaroxaban, hebben volgens de studie de hoogste risico's.

Bloedverdunners zorgen ervoor dat het bloed dun genoeg blijft en er geen bloedstolsels ontstaan. De traditionele bloedverdunners (zoals acenocoumarol en fenprocoumon) verplichten de patiënt zich regelmatig te laten controleren bij de trombosedienst.

De nieuwe generatie (nieuwe orale anticoagulantia, NOAC) is makkelijker in gebruik: een vaste dosering per dag en geen controles bij de trombosedienst.

Vergelijking

Arts-onderzoeker Lisanne Holster vergeleek beide behandelingen aan de hand van ruim 40 internationale studies. Ze ontdekte in haar analyse van meer dan 150.000 patiënten dat het risico op maag-darmbloedingen 50 procent hoger is vergeleken met de huidige standaardtherapie. Het risico was vooral groter in de groep patiënten die behandeld werd voor een trombosebeen/longembolie of een (dreigend) hartinfarct.

De arts-onderzoeker adviseert ziekenhuizen zich in te stellen op het optreden van bloedingen bij patiënten die NOAC gebruiken.

Aantasten

In de praktijk slikken patiënten die bloedverdunners gebruiken vaak andere medicijnen die de maagwand kunnen aantasten, waardoor de nieuwe bloedverdunners naar verwachting drie tot vijftien keer vaker een maagbloeding zullen veroorzaken dan de oude.

In Nederland mogen de nieuwe verdunners alleen worden voorgeschreven aan patiënten die een knie- of heupoperatie hebben ondergaan, of patiënten met boezemfibrilleren. Bij die patiënten is het risico op een bloeding lager dan gemiddeld.

Gebruiksvriendelijk

De nieuwe bloedverdunners zijn mogelijk effectiever en gebruiksvriendelijker voor de patiënt, maar volgens de onderzoekers moet er gekeken worden of de voordelen opwegen tegen de risico's.

Bloedverdunners worden door 24.000 patiënten in Nederland gebruikt. Bij 5 tot 12 procent van de patiënten is een maagbloeding dodelijk. Het precieze aantal sterfgevallen in Nederland is nog niet bekend.