Door het implanteren van een netvliesimplantaat kan een vrouw deels weer zien. Deze ingreep is in het buitenland al vaker toegepast, maar het is de eerste keer dat dit in Nederland gebeurt, meldt Oogziekenhuis Zonnestraal woensdag.

Dat meldt Oogziekenhuis Zonnestraal.

De vrouw bij wie het implantaat is ingebracht lijdt aan een erfelijke vorm van blindheid, waardoor ze het zicht volledig kwijtraakte. Het implantaat werkt met hulp van een minicamera op een zonnebril. De camera vangt beelden op en vertaalt die via het netvliesimplantaat naar prikkels voor de hersenen. De vrouw kan hierdoor in een lage resolutie in een nauwe blik weer licht en contouren onderscheiden, maar nog geen kleuren.

De behandeling is in februari goedgekeurd door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit. Hij wordt wereldwijd nog maar in vijf ziekenhuizen uitgevoerd, namelijk in Duitsland, Engeland, Italië de Verenigde Staten en Saudi-Arabië.

Vergoeding

In Nederland wordt de behandeling nog niet vergoed door zorgverzekeraars, maar in Duitsland en Italië zou dat al wel gebeuren. Het ziekenhuis overlegt nu met zorgverzekeraars over de vergoeding. De operatie kost honderdduizend euro, schrijft Trouw. Bij de eerste patiënt heeft het ziekenhuis de kosten op zich genomen.

Het ziekenhuis wil de ingreep dit jaar bij nog twee patiënten uitvoeren. In Nederland zijn volgens het ziekenhuis zo'n 4700 patiënten met de aandoening retinitis pigmentosa.

Van die groep zouden er jaarlijks zo'n vijftig het zicht verliezen. Directeur Peter de Koning van Zonnestraal verwacht volgens Trouw dat zo'n vijfhonderd mensen in Nederland baat kunnen hebben bij het implantaat. Bij de rest zijn de oogzenuwen te zwaar beschadigd en heeft het implantaat geen zin meer.