'Tweewekelijks ijzersupplement ook effectief bij zwangeren'

Eens in de twee weken een ijzersupplement slikken is voor zwangere vrouwen net zo effectief als een dagelijks regime. Het effect op het geboortegewicht en de groei van het kind is bij beide even groot.

Dat blijkt uit een onderzoek van een groep internationale onderzoekers onder leiding van de University of Melbourne. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Medicine.

Voor de studie werden zwangere Vietnamese vrouwen onderverdeeld in vier groepen: dagelijks een ijzer-foliumzuursupplement (426 vrouwen), eens in de twee weken een ijzer-foliumzuursupplement (425 vrouwen) of eens in de twee weken een ijzer-foliumzuursupplement en andere vitamines en mineralen (407 vrouwen).

Ontwikkeling

De onderzoekers vonden geen verschil in geboortegewicht tussen de drie groepen. Ook op het gebied van vroeggeboorte, miskramen of neonatale sterfte zagen de wetenschappers geen verschil.

Ook de groei zes maanden na de geboorte en het hemoglobinegehalte van de kinderen bleken gelijk. Het enige verschil dat de onderzoekers vonden was op het gebied van cognitieve ontwikkeling. Kinderen van moeders die eens in de twee weken een supplement kregen, bleken beter ontwikkeld dan de kinderen van moeders die dagelijks het supplement slikten.

De therapietrouw was bij de moeders in de twee-wekengroep ook groter.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie