Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
liposuctie

Beweging verandert 'slecht' vet in 'goed' vet

Intensieve beweging kan wit vet veranderen in bruin vet. Bruin vet verbrandt calorieën om het lichaam warm te houden, terwijl wit vet alleen maar opgeslagen wordt als reserve. 

Dat blijkt uit een onderzoek van het Joslin Diabetes Center in Boston.

Mensen hebben twee typen vet: bruin vet ('goed' vet) en wit vet ('slecht' vet). Personen met meer bruin vet zijn over het algemeen slanker en beter in staat om hun lichaam warm te houden als het koud is. Mensen met wit vet hebben vaker een zittende leefstijl.

​Snellere stofwisseling

De onderzoekers lieten een groep mannen twaalf weken lang fietsen. Daarnaast renden muizen elf dagen in een rad. Het onderhuidse witte vetweefsel bleek daardoor te veranderen in bruin vet dat het metabolisme versnelde.

Vervolgens transplanteerden de onderzoekers het getrainde bruine vet bij luie, dikke muizen. Bij deze muizen bleek daardoor de glucosetolerantie en insulinegevoeligheid groter te worden. Mensen met een verstoorde glucosetolerantie en verminderde gevoeligheid voor insuline, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes.

"Onze resultaten tonen aan dat beweging niet alleen een positief effect heeft op je spieren, maar ook het vet beïnvloedt. Door training wordt vet bruiner en metabool actiever", zegt  Kristin Stanford van het at Joslin Diabetes Center.

De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Diabetes Association.


Lees meer over:

Diabetes

Aanbevolen artikelen