Veel Nederlanders denken dat zij een kleine kans hebben op het krijgen van darmkanker, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

Dit is onterecht. Ieder jaar krijgen meer dan 13.000 patiënten de diagnose darmkanker. Jaarlijks overlijden bijna 5000 mensen aan de gevolgen van darmkanker.

Uit het onderzoek blijkt dat de kennis over darmkanker minimaal is. 60 procent van de mensen boven de 50 jaar geeft aan weinig tot geen kennis over darmkanker te hebben.

Weinig kennis

Een deel van de Nederlanders weet niet welke klachten kunnen wijzen op darmkanker. Door het ontbreken van kennis worden belangrijke signalen gemist. Het letten op alarmsignalen verkleint het risico op darmkanker niet, maar hierdoor kunnen wel veranderingen in het ontlastingspatroon worden opgemerkt. Zo kan darmkanker wel eerder worden ontdekt en is de kans op genezing groter.

Het is belangrijk om klachten die kunnen wijzen op darmkanker te herkennen. Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. In verreweg de meeste gevallen heeft dit te maken met voeding, stress of een infectie.

Klachten die op darmkanker kunnen wijzen zijn: bloed en/of slijm bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies, aanhoudende ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel, loze aandrang, of het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang en constante vermoeidheid.