Het bewaren van groente en fruit in de koelkast kan de voedzame bestanddelen uit producten halen.

Volgens onderzoekers zijn groenten nog steeds in leven, zelfs nadat deze zijn geplukt en geoogst en hebben ze veranderingen van het licht nodig om gezonde voedingsstoffen te behouden.

Groenten reageren op veranderingen van de lichtniveaus door verschillende gezondheid-stimulerende chemicaliën te produceren.

Het is dus beter de groenten buiten de koelkast te bewaren, zodat deze stoffen aangemaakt kunnen worden. Wanneer groenten in een donkere koelkast liggen worden er niet genoeg gezonde stofjes aangemaakt. 

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door een universiteit in Houston, bleek dat zelfs de mensen die de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit binnen krijgen, niet genoeg voedzame stoffen uit de producten kunnen halen wanneer zij deze in de koelkast bewaren. 

Licht-donker cyclus

Onderzoeker Janet Braam, professor biochemie, zegt: "Eigenlijk zouden we onze groente en fruit in een installatie moeten bewaren waarin de natuurlijke licht-donker cyclus nagebootst wordt en moeten we de tijd bijhouden wanneer deze gekookt en gegeten kunnen worden als we de gezondheidswaarde willen verhogen."

Voor de toekomst zouden koelkasten die automatisch het licht aan- en uitschakelen een goede uitkomst zijn.