Oestrogeen stimuleert de productie van lichaamseigen antibiotica en versterkt de cellen in de urinewegen. Een supplement zou vrouwen in de overgang kunnen helpen bij het voorkomen van terugkerende urineweginfecties.

Dat blijkt uit onderzoek aan het Karolinska Instituut in Zweden. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Vrouwen in de overgang hebben een verhoogd risico op terugkerende urineweginfecties. Bij zo'n infectie komen bacteriën eerst in contact met de binnenkant van de blaas. De wand van de blaas is bedenkt met epitheelcellen die het kwetsbare weefsel beschermen en antimicrobiële peptiden produceert.

Peptiden

Deze peptiden vormen een door het lichaam zelfgemaakte antibiotica en gaan de strijd aan met micro-organismen.

Als deze peptiden op tijd in actie komen, wordt het aantal schadelijke bacteriën snel verminderd voordat ze de kans hebben om zich te vermenigvuldigen. Bij vrouwen in en na de overgang is het epitheel van de blaas vaak beschadigd.

Onderzoek

Voor het onderzoek behandelden de Zweedse wetenschappers postmenopauzale vrouwen voor 14 dagen met oestrogeen. Daarna keken ze naar de stoffen in de urine. Ze vonden dat het oestrogeen het epitheel van de blaaswand verbeterde. Hierdoor is het voor schadelijke bacteriën lastiger om de blaaswand te bereiken en te infecteren.

"Tijdens de overgang hebben vrouwen minder oestrogeen in hun lichaam en daardoor weinig antimicrobiële peptiden en een beschadigde bescherming van de wand van de urinewegen", aldus hoofdonderzoeker Annelie Brauner.

"De bacteriën kunnen zich verstoppen in het onderliggende weefsel en op een later moment weer een infectie veroorzaken. Door de vrouwen te behandelen met oestrogeen kan de blaas worden versterkt en een terugkerende urineweginfectie voorkomen."