Door iedere dag te ontbijten kunnen vrouwen met overgewicht hun kans op diabetes type 2 verkleinen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan de University of Colorado.

"Wanneer vrouwen de ochtendmaaltijd overslaan, ervaren zij insulineweerstand, een staat waarbij iemand meer insuline nodig heeft om de bloedsuiker weer naar een normale waarde te brengen", legt onderzoeker Elizabeth Thomas uit.

"De insulineweerstand was van korte duur, maar wanneer je dit dagelijks ervaart, is het een risicofactor voor diabetes type 2."

Bij de studie waren negen vrouwen van gemiddeld 29 jaar betrokken. Ze hadden allemaal overgewicht of obesitas. Thomas mat het bloedsuikergehalte en de hoeveelheid insuline in het bloed van de vrouwen na de lunch. De ene dag hadden de vrouwen gezond ontbeten, de andere dag hadden ze het ontbijt overgeslagen.

Normaal gesproken stijgt na de maaltijd het bloedsuikergehalte, waardoor de insulineproductie op gang wordt gebracht, waardoor cellen glucose op kunnen nemen en het om zetten in energie. Als de vrouwen niet ontbeten hadden, waren zowel de bloedsuiker als de hoeveelheid insuline in het bloed veel hoger. Thomas: "Insuline nam met 28 procent toe en glucose met 12 procent."

Voorzichtig

Thomas presenteerde de resultaten van haar onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society in San Francisco. Het betreft de eerste resultaten van haar studie, vervolgonderzoek is nodig om deze te bevestigen.