Britse wetenschappers hebben een doorbraak bereikt, die diabetici kan bevrijden van hun dagelijkse injecties.

Het team ontwikkelde een nieuwe techniek met bloedstamcellen. De experts geloven dat de nieuwe techniek het mogelijk maakt om diabetespatiënten te behandelen met slechts één injectie per jaar.

Het nieuwe onderzoek is gepubliceerd in Journal of Molecular Therapy Nucleic.

Experts van het London's Imperial College en wetenschappers van Hammersmith Hospital probeerden bloedstamcellen om te vormen tot cellen die insuline maken. De onderzoekers waren in staat om 35 procent van de gemanipuleerde cellen effectief insuline te laten maken.

Het team is nu van plan om deze cellen te laten groeien, zodat ze een kolonie van 100 procent insuline-makende cellen hebben, die in het lichaam van een patiënt kunnen worden geïnjecteerd. De experts geloven dat een jaarlijkse prik leidt tot voldoende insuline-aanmaak in het lichaam gedurende een jaar.

Fantastische doorbraak

Onderzoeker Paul Mintz van het London's Imperial College zegt: "Dit is een fantastische doorbraak. We hopen dat met deze doorbraak een einde komt aan de dagelijkse injecties voor diabetici."

"Het mooie van deze behandeling is dat we de eigen stamcellen van de patiënt manipuleren, waardoor het risico op afstoten wordt vermeden", aldus Mintz.