Geuren van huidcellen kunnen mogelijk gebruikt worden om de diagnose melanoom te stellen. Dit is de meeste dodelijke vorm van huidkanker.

Dat blijkt uit onder zoek van onder andere het Monell Center dat vandaag is gepubliceerd in het Journal of Chromatography B.

Onderzoekers hebben een unieke geur ontdekt die samenhangt met melanoomcellenDaarnaast vonden ze dat een speciale sensor de geur van normale huidcellen kond onderscheiden van de melanoomcellen. Mogelijk leidt deze ontdekking tot een niet belastende manier om melanoom bij mensen te diagnosticeren.

Huidstoffen

Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van de vluchtige organische stoffen die de huid produceert. "Deze stoffen kunnen ons mogelijk van ontzettend veel informatie voorzien, op het gebied van allerlei ziekten", aldus onderzoeker George Preti. "Het gaat hierbij niet alleen om melanoom, maar ook andere vormen van kanker, genetische aandoeningen en virale of bacteriële infecties."

Samen met zijn collega's keek Preti naar de vluchtige organische stoffen uit melanoomcellen in drie verschillende stadia van de ziekten en van normale huidcellen. Alle cellen bestudeerden zij in het laboratorium. In vervolgonderzoek willen ze verder kijken naar de cellen bij mensen met huidkanker en ook naar de mogelijkheden voor andere ziekten.