Ouderen die jaarlijks minstens 200 uur vrijwilligerswerk doen, verkleinen daarmee hun risico op een hoge bloeddruk met 40 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van Carnegie Mellon University.

Rodlescia Sneed en Sheldon Cohen bestudeerden 1.164 Amerikanen van 51 tot 91 jaar. Ze werden twee keer geïnterviewd, in 2006 en 2010. Ze kregen vragen over vrijwilligerswerk, allerlei sociale en psychologische factoren en hun bloeddruk werd gemeten. Bij het eerste interview hadden ze allemaal een normale bloeddruk.

Minder vaak hoge bloeddruk

Ouderen die tijdens het eerste interview vertelden dat ze minstens 200 uur per jaar vrijwilligerswerk deden, bleken 4 jaar later 40 procent minder vaak last te hebben van een hoge bloeddruk dan mensen die geen vrijwilligerswerk deden. Wat voor vrijwilligerswerk ze deden was niet belangrijk, alleen het aantal uren telde. 

Sociale contacten

"Als mensen ouder worden, zorgen veranderingen als pensionering, sterfgevallen en het vertrek van kinderen er vaak voor dat ze minder mogelijkheden tot sociale interactie hebben. Vrijwilligerswerk zorgt voor sociale contacten die ze anders misschien niet zouden hebben. Er is sterk bewijs dat het hebben van sterke sociale banden gezond ouder worden bevordert?, zegt Sneed.