Mannen met het Restless Legs Syndrome hebben een 39 procent groter risico op vroegtijdig overlijden dan mannen die deze aandoening niet hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard Medical School die gepubliceerd werd in het ​wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Voor het onderzoek werden bijna 18.500 Amerikaanse mannen 8 jaar lang gevolgd. Bij aanvang van de studie hadden ze geen last van diabetes, artritis of nierfalen en was hun gemiddelde leeftijd 67 jaar. Bijna 4 procent (690 deelnemers) had last van het Restless Legs Syndrome (RLS).

Mannen met RLS gebruikten vaker antidepressiva en kampten vaker met een hoge bloeddruk, slapeloosheid, hart- en vaatziekten of de ziekte van Parkinson.

Gedurende het onderzoek overleden er bijna 2.800 deelnemers. Als de onderzoekers de deelnemers met RLS vergeleken met de deelnemers zonder deze aandoening, bleken de mannen met RLS 39 procent meer risico te hebben om te overlijden. Hoe vaker de mannen last hadden van de symptomen, hoe groter hun risico op vroegtijdig overlijden.

Slaapproblemen

Waarom de mannen met RLS vaker overleden gedurende het onderzoek, is niet duidelijk. Het kan te maken hebben met hun slaapproblemen, maar ook met hun andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten. Bovendien hadden veel mensen met RLS een ijzertekort.