Meer dan de helft van de Nederlanders kijkt bij het boodschappen doen of een product gezond is. Tegelijkertijd leven er veel hardnekkige fabels over voeding en gezondheid. 

Zo denkt bijna driekwart dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Dat blijkt uit een onderzoek van het  Voedingscentrum onder ruim duizend Nederlanders.

Bijna driekwart van de Nederlanders (73 procent) gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee vanwege de antioxidanten die zouden beschermen tegen kanker. Maar dat groene thee gezonder is dan zwarte thee is een fabel. Zwarte thee bevat net zoveel antioxidanten als de groene variant, alleen de samenstelling verschilt.

Blikgroenten

Bijna een derde van de Nederlanders (28 procent) denkt dat in groente uit pot of blik veel minder voedingsstoffen zitten dan in verse groenten. Meer dan de helft van de jongeren tot 29 jaar gelooft in dit misverstand. Het verschil in voedingsstoffen uit verse groente of pot of blik is minimaal. Soms wordt aan groente uit pot of blik wel zout of suiker toegevoegd, maar qua vitamines of mineralen is er nauwelijks verschil.

Donker brood

Meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) gelooft dat donkerder brood meer vezels bevat dan brood dat lichter is van kleur. Vooral mensen die aangeven niet te letten op gezonde voeding geloven dit (70 procent). Maar donkerbruin brood is niet automatisch de gezondste keus. De bruine kleur kan komen van gebrande mout die als kleurstof is toegevoegd. Volkorenbrood bevat de meeste vezels, meer dan wit brood of bruin brood.

Gevarieerd eten

Het valt voor de meeste Nederlanders niet mee om te achterhalen hoe ze nu gezond kunnen eten. Wonderdiëten, gezondheidsgoeroes, bestsellers van medici en supersterren: ze beweren allemaal iets anders. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum biedt een set van basisregels. Ook geeft het Voedingscentrum vijf richtlijnen: Eet gevarieerd, eet niet te veel en beweeg, eet minder verzadigd vet, eet veel groente, fruit en brood en de laatste: ga veilig met je voedsel om.