Voetballers die vaak koppen hebben een grotere kans op hersenbeschadiging en geheugenverlies. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers uit New York in het tijdschrift Radiology.

Voor de studie werden 37 amateurvoetballers onderzocht. Zo ontdekten de onderzoekers dat de veranderingen aan de hersenen vergelijkbaar waren met die van patiënten met traumatisch hersenletsel.

De hersenen van de meest frequente koppers kwamen overeen met die van mensen met een hersenschudding. Spelers die in een jaar vaker dan 1800 keer de bal kopten, liepen een grotere kans om lager te scoren in geheugentesten.

De deelnemers voetbalden gemiddeld al 22 jaar en hadden het afgelopen jaar gemiddeld tien maanden gespeeld. Over de invloed van koppen op de hersenen is al langer discussie.

Eerder onderzoek wees uit dat er geen schade zou zijn zolang het koppen doelbewust gebeurt. Wel zou er een kans bestaan op letsel als de bal per ongeluk op het hoofd komt, door botsingen met andere spelers of een val op de grond. Het nieuwste Amerikaanse onderzoek spreekt deze resultaten dus tegen.