Mannen met prostaatkanker kunnen mogelijk hun overlevingskansen aanzienlijk vergroten met een verandering in hun dieet. Zij moeten vooral gezonde plantaardige vetten eten.

Door dierlijke vetten en koolhydraten te vervangen door bijvoorbeeld olijfolie, noten, zaden en avocado's ontwikkelen mannen met prostaatkanker minder snel een ongeneeslijke vorm. Ook overlijden ze minder vaak als gevolg van andere oorzaken. Dat stellen onderzoekers van UC San Francisco.

Studie

Het onderzoek betrof bijna 4600 mannen met een niet uitgezaaide vorm van prostaatkanker en is online gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. De studie liep van 1986 tot 2010. In die periode overleden 1064 mannen. Hart- en vaatziekten was hierbij de grootste oorzaak, gevolgd door prostaatkanker en andere vormen van kanker.

De mannen die 10 procent van hun dierlijke vetten vervingen door gezonde plantaardige vetten hadden een bijna 30 procent lagere kans op overlijden. Ook dagelijks een eetlepel van een oliedressing of een handje nootjes zorgden al voor een lager risico.

Oorzaak

"Door gezonde vetten te eten neemt de hoeveelheid antioxidanten in het bloedplasma toe en vermindert de hoeveelheid insuline en ontstekingen", aldus onderzoeker Erin Richman. "Dit zorgt er mogelijk voor dat prostaatkanker niet verder ontwikkelt. Ons onderzoek laat zien dat onverzadigde vetten niet alleen goed zijn voor het hart en de bloedvaten."