Mensen die een onregelmatige hartslag ontwikkelen, krijgen ook vaker te maken met problemen met geheugen en denken. Dat stellen onderzoekers van de University of Alabama in Birmingham.

Het type onregelmatige hartslag, atriumfibrilleren, dat het onderzoek betreft komt vooral voor bij mensen die ouder mensen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers zeven jaar lang 5.150 65-plussers. Van hen ontwikkelde ongeveer 11 procent atriumfibrilleren. Ieder jaar werd het geheugen en denkvermogen van de onderzoekdeelnemers getest.

Uit die testen bleek dat mensen met atriumfibrilleren gemiddeld lager scoorden dan leeftijdsgenoten. De gemiddelde score verminderde tussen de 80 en 85 jaar bijvoorbeeld met zes punten voor mensen met een regelmatige hartslag. Patiënten met atriumfibrilleren gingen echter gemiddeld tien punten achteruit.

"Dit suggereert dat mensen met atriumfibrilleren vaker cognitieve problemen of dementie ontwikkelen op jongere leeftijd", aldus onderzoeker Evan Thacker.

"Als er inderdaad een verband is tussen atriumfibrilleren en verminderd geheugen, is de volgende stap in onderzoek om uit te vinden waarom die achteruitgang plaats vindt en hoe we het kunnen voorkomen."