Medicijnen die worden voorgeschreven bij beginnende Alzheimer, verminderen het risico op een hartaanval of een beroerte. Dat suggereren onderzoekers van de Umeå University in Zweden.

De bevindingen van de studie zijn in het European Heart Journal gepubliceerd.

Professor Peter Nordström en een team wetenschappers onderzochten 7073 patiënten met Alzheimer van mei 2007 tot december 2010.

Uit het onderzoek blijkt dat door de medicijnen het het risico op een hartaanval met 48 procent verlaagd. Het risico op overlijden door een beroerte en andere hart- en vaatziekten wordt 26 procent lager door het slikken van de medicijnen.

Risico's

Nordström legt uit: "Als je de risico's vertaalt naar absolute cijfers, betekent dit dat voor elke 100.000 mensen met Alzheimer, 180 minder hartaanvallen  - 295 in plaats van 475 - en 1125 minder sterfgevallen - 2000 versus 3125 - door welke oorzaak dan ook voor komen."

"Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat het gebruik van het medicijn gekoppeld is aan een verminderd risico op hartaanvallen en sterfgevallen door hart- en vaatziekten in het algemeen of door welke oorzaak dan ook."