Goed ingestelde diabetespatiënten hoeven geen vier maar slechts twee keer per jaar bij de huisarts langs te komen.

Dat concludeert arts-onderzoeker Paulien Wermeling van het UMC Utrecht in haar promotieonderzoek. De huisartsenrichtlijn wordt hierop aangepast.

Diabetespatiënten bezoeken nu vier maal per jaar de huisartsenpraktijk. Eén keer voor de jaarcontrole door de huisarts en drie keer voor een check de praktijkondersteuner. Deze frequentie is echter niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de vraag is dus of vier keer per jaar wel nodig is.

Paulien Wermeling onderzocht zo'n 2.200 diabetespatiënten die nog geen insuline gebruiken. De helft kreeg de normale vier controles per jaar, de andere helft hoefde zich slechts twee keer per jaar bij de huisarts te melden. Wermeling inventariseerde voor en na het onderzoek de streefwaarden van de patiënten. Het gaat om bloeddruk, cholesterolgehalte en suikerconcentratie.

Streefwaarde

Uit de resultaten bleek dat 70 procent van de patiënten onder de streefwaarden gebleven was. Het maakte niet uit of ze daarvoor vier of twee keer per jaar bij de huisarts geweest waren.

"Het betekent dat alle goed ingestelde diabetespatiënten in Nederland, zo'n 120.000, zouden kunnen volstaan met twee jaarlijkse bezoeken aan de huisarts", concludeert Wermeling. Ongeveer een derde van de patiënten stelt overigens prijs op vier controles per jaar.

Op basis van Wermelings resultaten zal de nieuwe huisartsenstandaard 'Diabetes mellitus type 2' adviseren om twee jaarlijkse controles uit te voeren.