Een gezonde levensstijl is gekoppeld aan een beter geheugen in alle volwassen leeftijdsgroepen, zelfs bij mensen jonger dan 40 jaar.

Dat blijkt uit een nieuwe studie uitgevoerd door UCLA onderzoekers en the Gallup Organization.

De onderzoekers analyseerden het verband tussen gezond gedrag en het geheugen tijdens het volwassen leven.

De studie omvatte in totaal 18.552 mensen.

Niet roken

Gezond eten, niet roken en regelmatig bewegen werden gekoppeld aan een beter geheugen. De respondenten in alle leeftijdsgroepen die zich bezighielden met slechts één gezonde gewoonte, hadden 21 procent minder kans om geheugenproblemen te rapporteren dan degenen die zich helemaal niet bezighielden met dergelijk gedrag.

De onderzoekers waren zeer verrast dat ongeveer 14 procent van alle jonge deelnemers (leeftijd 18-39) last had van geheugenproblemen.

Van de groep 40-59 jarigen had 22 procent hier last van en van de oudere volwassenen (leeftijd 60-99) kampten 26 procent met geheugenproblemen.

Jonge mensen

Gary Small, directeur van the UCLA Longevity Center: "Geheugenproblemen zijn bij oudere mensen te verwachten, maar niet bij jonge mensen."

Volgens de onderzoekers kunnen de geheugenproblemen van jongeren anders zijn dan die van ouderen. Stress speelt bijvoorbeeld een grotere rol.

"Toch versterken deze bevindingen het belang van een gezonde levensstijl op alle leeftijden om cognitieve achteruitgang te beperken", aldus één van de onderzoekers.