Slaaptekort kan ervoor zorgen dat mannen de seksuele interesse en bedoelingen van vrouwen overschatten. Zij denken dan dat vrouwen net zo geïnteresseerd zijn als mannen.

Dat blijkt uit een onderzoek aan onder andere het Hendrix College in Conway. Volgens de onderzoekers veroorzaakt een tekort aan slaap een beperking in de frontaalkwab.

Dit heeft een negatief effect op verschillende factoren die betrokken zijn bij het maken van beslissingen zoals risico's nemen, moreel redeneren en remmingen. Alcohol remt op een soortgelijke manier de frontale kwab.

"Slaaptekort heeft onverwachte effecten op daten", aldus onderzoeker Janifer Peszka. "Hierdoor maak je andere seksuele beslissingen dan wanneer je volledig uitgerust bent met mogelijk seksuele intimidatie, ongeplande zwangerschappen, seksueel overdraagbare aandoeningen en relatieproblemen tot gevolg."

Onderzoek

Voor het onderzoek vulden 60 studenten verschillende vragenlijsten in zowel voor als na een slechte nacht. De studenten gaven aan in hoeverre ze het met stellingen eens waren zoals: "Wanneer een vrouw uitgaat in een bar, wil ze seks met iemand die nacht". Met weinig slaap waren mannen het vaker eens met dit soort stellingen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Sleep en gepresenteerd op SLEEP 2013, de jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies LLC.