CDA en D66 willen dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid een ambassadeur aanstelt die zich gaat inzetten voor het al bestaande plan dat ervoor moet zorgen dat mensen gezonder gaan leven.

Dit hebben Hanke Bruins Slot (CDA) en Pia Dijkstra (D66) laten weten aan NU.nl. Donderdag is er in de Tweede Kamer gedebatteerd over preventieve maatregelen in de gezondheidszorg.

De ambassadeur zou volgens de partijen 18 miljoen euro moeten krijgen om met het plan aan de slag te gaan.

De partijen kwamen eind vorig jaar al met het voorstel om een Nationaal Programma Preventie op te zetten, waarin met verzekeraars, gemeenten, bedrijven, scholen, huisartsen en sportclubs afspraken worden gemaakt om mensen gezonder te laten leven. 

Preventie

Preventie zou op termijn de zorgkosten kunnen drukken, aldus de partijen. Het idee werd door Schippers (foto) overgenomen. 

Volgens het CDA en D66 heeft het preventieplan echter nog "te weinig handen en voeten en vooral te weinig budget" gekregen van Schippers.

Onvoldoende

Uit gesprekken met betrokken organisaties als GGD Nederland, KNMG, VNG, Voedingscentrum en KWF blijkt volgens de partijen dat de randvoorwaarden om van het plan een succes te maken onvoldoende zijn.

Het idee van een ambassadeur keken ze af van de aanpak tegen jeugdwerkloosheid, waarvoor onlangs CDA-politica Mirjam Sterk werd aangesteld.

De 18 miljoen euro is volgens de partijen beschikbaar door een structurele meevaller bij kaakchirurgie, dat de minister onlangs in een brief aan de Kamer bekendmaakte.

Niets over

Schippers liet in reactie in het debat weten in november te komen met een verdere uitwerking van het Nationaal Programma Preventie. Dat er 18 miljoen euro op haar ministerie over is bestrijdt ze echter.

"Als de partijen 18 miljoen euro willen voor dit plan, dan wil ik ook wel graag horen waarop ik volgens hen dan moet bezuinigen", aldus Schippers.

Het plan van een ambassadeur vindt het kabinet nog te vroeg. "Laten we eerst de inhoud van het preventieplan op een rij zetten", aldus staatssecretaris Martin van Rijn. 

Zout

In het debat pleitte een meerderheid van de Tweede Kamer er daarnaast voor dat Schippers meer moet doen om ervoor te zorgen dat het zoutgehalte in voedsel wordt verlaagd. Dit wordt volgens de partijen nu nog teveel aan de fabrikanten overgelaten. 

De Consumentenbond trok eerder deze week al aan de bel over het te hoge zoutgehalte. "Vorig jaar dreigde Schippers met wettelijke maatregelen als de industrie niet binnen een jaar zelf grote stappen in zoutreductie zou zetten. En nu, een jaar later, is de zoutreductie minimaal en voegt zij de daad niet bij het woord", zo stelde de bond. 

Meer dan 85 procent van de Nederlanders consumeert meer zout dan aanbevolen, aldus de bond. Slechts 20 procent van de zoutconsumptie voegen consumenten zelf toe aan hun voeding, terwijl de andere 80 procent in in producten als vleeswaren, zuivel, brood, kant en klare sauzen en soepen zit.