Mensen die een operatie ondergaan aan het einde van de week hebben een grotere kans op overlijden dan patiënten die aan het begin van de week geopereerd worden.

Dat stellen onderzoekers van het Imperial College London in het British Medical Journal. De wetenschappers bestudeerden de gegevens van meer dan 4 miljoen operaties in de periode van 2008 tot 2011. In totaal overleden ongeveer 27.000 patiënten: dat is ongeveer 0,67 procent.

De onderzoekers vonden een duidelijke variatie in overlijdensrisico verspreid over de week. Op maandag was de kans het kleinst, maar naarmate de dag dichter bij het weekend kwam des te hoger werd het risico.

Patiënten die op vrijdag geopereerd worden, hebben 44 procent meer kans op overlijden dan de mensen die op maandag een procedure ondergaan.

Mogelijk is de nazorg in het weekend minder goed en verklaart dit het verschil. "De eerste 48 uur na een operatie zijn het belangrijkst", legt onderzoeker Paul Aylin uit.

"Bij een bloeding of infectie na de operatie heb je kundige staf nodig. Als ik een patiënt was, zou ik me geen zorgen maken. De kans op overlijden is heel klein. Maar als ik aan het eind van de week geopereerd wordt, zou ik wel willen weten hoe de nazorg in het ziekenhuis in het weekend is."