Artsen moeten verplicht worden incidenten rond implantaten te melden bij de fabrikant, dat stelt de Inspectie voor de Gezonheidszorg dinsdag. De controle op medische hulpmiddellen schiet ernstig tekort.

Het duurt nu te lang voordat problemen met implantaten bekend worden, omdat artsen die nu niet melden. Dat blijkt uit een inspectierapport over zogenaamde metaal-op-metaal (MoM) heupimplanten dat dinsdag is verschenen.

Hoofdinspecteur José Hansen stelt in de Volkskrant dat de fabrikant 'wereldwijd overzicht heeft'. "Als zij in het verleden eerder melding hadden gemaakt, waren de problemen veel eerder gesignaleerd', aldus Hansen.

Er zouden bovendien strengere regels moeten komen voor het klinisch onderzoek voordat de hulpmiddelen verkocht mogen worden en fabrikanten zouden betere controle achteraf moeten uitvoeren. De conclusies van de inspectie gelden volgens de krant voor alle soorten implantaten, "van borst- en heupimplantaten tot defibrillatoren en gynaecologische matjes voor baarmoederverzakkingen".

Kunstheupen

In het geval van de MoM-kunstheupen hebben fabrikanten volgens de inspectie vooraf maar beperkt klinisch onderzoek naar de veiligheid van het product gedaan en de kwaliteit van de implantaten slecht gevolgd toen ze eenmaal op de markt waren. "Op signalen van niet verwachte, ongewenste problemen had adequater gereageerd kunnen worden", stelt de inspectie.

Nederlandse ziekenhuizen hebben de metalen kunstheupen vanaf 2004 en 2005 geplaatst bij naar schatting in totaal 8500 patienten. Ondanks publicaties over ernstige bijwerkingen, waren er vorig jaar nog 18 ziekenhuizen die het implantaat gebruikten.

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) adviseert sinds vorig jaar de MoM-implantaten niet regulier te gebruiken, maar alleen voor wetenschappelijk onderzoek.

Volgens voorzitter Jan Verhaar van de NOV moet de inspectie juist fabrikanten vooraf beter controleren en niet wachten tot fabrikanten problemen melden. "Je moet de juiste balans vinden tussen controle en beschikbaarheid", zegt hij in de Volkskrant.