Na kipfilet blijken ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met de gevaarlijke bacterie ESBL.

Dat meldt de Consumentenbond, die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek heeft gedaan naar vlees bij slagers en supermarkten.

Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters onderzocht in een laboratorium. De bacterie is gevonden op 40 procent van het kalfsvlees en op 13 procent van het rundvlees, bij scharrelvlees en biologisch vlees niet minder dan bij 'gewoon' vlees.

''De besmetting is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees'', aldus directeur Bart Combée van de bond. Vorig jaar bleek al dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet was met ESBL.

Herkomst

Het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6 procent) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17 procent). ''Het vlees hoeft ook niet uit de schappen gehaald te worden'', meldde een woordvoerster vrijdag.

De bacterie maakt mensen niet meteen ziek, maar zorgt ervoor dat antibiotica niet meer aanslaan. ''Een blaasontsteking bijvoorbeeld is dan niet meer te behandelen met een antibioticakuur en de patiënt belandt aan een infuus in het ziekenhuis.''

''Bij een biefstuk zit de bacterie aan de buitenkant, maar bij gemalen vlees zoals gehakt of worst zit de bacterie door het vlees heen'', legt ze uit. ''Door het vlees goed door te bakken en je handen te wassen als je rauw vlees hebt aangeraakt, wordt de kans op besmetting kleiner.''

Tekst en uitleg

D66 in de Tweede Kamer wil tekst en uitleg van het kabinet. ''Het moet nu eens precies aangeven hoe de vork in de steel zit met antibiotica in de veeteelt'', aldus Kamerlid Gerard Schouw. ''Eerst was kip ernstig besmet, nu vlees, terwijl de staatssecretaris de loftrompet blaast over het verminderen van antibioticagebruik bij dieren.''