Het roken van cannabis kan de ontwikkeling van diabetes voorkomen.

Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad The American Journal of Medicine.

De studie omvatte bijna 5000 patiënten die een vragenlijst over hun drugsgebruik invulden. Het onderzoek is een onderdeel van het National Health and Nutrition Survey (2005-2010).

Bijna 2000 deelnemers hebben in een bepaalde periode in hun leven cannabis gebruikt. Meer dan één op de tien waren regelmatige gebruikers. 

Volgens de onderzoekers hebben regelmatige gebruikers van de drug na een periode van vasten een lager insulineniveau. Ook hadden de wietgebruikers gemiddeld een slankere taille en waren ze minder resistent tegen insuline.

Insulineniveau

Alleen bij degenen die in de afgelopen maand cannabis hadden gerookt was het insulineniveau 16 procent lager dan dat van mensen die nog nooit gerookt hadden. Dit wijst erop dat het positieve effect in de loop van de tijd verdwijnt.

Onderzoeker Murray Mittleman laat weten dat er al eerder een verband is aangetoond tussen cannabisgebruik en diabetes.

Mittleman: "Maar we hebben dringend behoefte aan veel meer fundamenteel en klinisch onderzoek naar de korte- en langetermijneffecten van cannabis."

THC

"Als het verband wordt aangetoond kan dit leiden tot de ontwikkeling van behandelingen op basis van het werkzame bestanddeel van cannabis 'tetrahydrocannabinol' (THC), zonder de bedwelmende effecten."

In 21 staten in Amerika wordt cannabis toegestaan voor medische doeleinden. THC is reeds goedgekeurd om de bijwerkingen van chemotherapie, misselijkheid bij kankerpatiënten, AIDS-gerelateerde kwalen en andere aandoeningen te behandelen.