Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Mannelijke immuunsysteem eerder oud

Het immuunsysteem van vrouwen wordt minder snel oud dan dat van mannen. Mogelijk is dat een verklaring voor waarom vrouwen ouder worden dan mannen.

Dat stellen onderzoekers van de Tokyo Medical & Dental University in het tijdschrift Immunity & Ageing. Voor hun onderzoek keken ze naar het bloed van gezonde vrijwilligers in Japan tussen de 20 en 90 jaar.

Bij zowel mannen als vrouwen nam het aantal witte bloedcellen af met de leeftijd. Het aantal neutrofyle granulocyten daalden bij beiden. 

De hoeveelheid lymfocyten na bij mannen af en bij vrouwen juist toe. Jongere mannen hebben meer lymfocyten als vrouwen van dezelfde leeftijd. Met het ouder worden, wordt het aantal lymfocyten dus vergelijkbaar.

Uit het onderzoek bleek ook dat de afname in T- en B-cellen bij vrouwen langzamer gaat dan bij mannen. Ook bij andere cellen die betrokken zijn bij het immuunsysteem ging de 'veroudering' sneller bij mannen dan bij vrouwen. "Het proces van ouder worden verschilt tussen mannen en vrouwen om veel verschillende redenen", aldus onderzoeker Katsuiku Hirokawa.

"Geslachtshormonen hebben ook een invloed op het immuunsysteem."

Aanbevolen artikelen