Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
dik

‘Ondergewicht bij kinderen onderschat probleem’

Een nieuwe studie toont aan dat één op de 17 Britse kinderen te dun is. Experts waarschuwen voor dit groeiende probleem. Volgens hen wordt er te weinig aandacht besteed aan ondergewicht en eetstoornissen bij tieners.

Onderzoekers van The University of Essex onderzochten 10.000 Britse kinderen van negen tot zestien jaar. Van deze kinderen had zes procent ondergewicht. In 1979 was dit slechts twee procent. Meer meisjes dan jongens kampten met ondergewicht.

Ook waren er grote verschillen te zien tussen de etnische groepen. Kinderen met een Aziatische achtergrond hadden vaker ondergewicht (8,7 procent).

Ondergewicht kan leiden tot een gebrek aan energie, een verzwakt immuunsysteem, hart- en vaatziekten en het uitblijven van de menstruatie.

Groter

Volgens de onderzoekers is het aantal kinderen met ondergewicht groter dan aanvankelijk gedacht werd. Onderzoeker Gavin Sandercock: “Het is een feit dat het Verenigd Koninkrijk geobsedeerd is door overgewicht en obesitas, maar ondergewicht kan een veel groter risico voor de gezondheid opleveren”.

Volgens Sandercock is er enorm veel aandacht voor overgewicht en obesitas, waardoor kinderen met ondergewicht over het hoofd worden gezien. 

Waarschuwingssignalen

Eerder dit jaar toonde Brits onderzoek aan dat artsen vaak niet in staat zijn om ondergewicht en ernstige complicaties bij kinderen te herkennen. Dit is te wijten aan een gebrek aan kennis over de waarschuwingssignalen van kinderen met ondergewicht.

Aanbevolen artikelen