Tien procent van alle aangeboren hartafwijkingen bij baby's wordt veroorzaakt door mutaties die na de bevruchting plaatsvinden. 

De ouders van deze baby’s hebben deze zogenoemde novo-mutaties niet. Dit zijn veranderingen in het DNA die verantwoordelijk zijn voor een erfelijke aandoening.

Dit blijkt uit een groot genenonderzoek van de Yale School of Medicine, dat zondag in de online editie van Nature verscheen.

Uit de analyse van alle genen van 1800 mensen, bestaande uit kinderen met een hartafwijking, hun ouders met een structurele hartziekte en een controlegroep, bleek dat er honderden nieuwe mutaties waren die aangeboren hartafwijkingen veroorzaken.

Histonen

Het onderzoek vond vooral veranderingen in genen die verantwoordelijk zijn voor de toename en afname van histonen. Dat zijn eiwitten die zich samen met het DNA in de celkern bevinden. Ze regelen welke genen er wel of niet gebruikt worden tijdens de ontwikkeling van de foetus.

Aangeboren hartafwijkingen zijn structurele problemen aan het hart en de bloedvaten, die al bij de geboorte aanwezig zijn . Ze vormen de meest voorkomende geboorteafwijkingen;  0,8 procent van alle baby’s komt ermee ter wereld. Dit onderzoek geeft meer inzicht in de oorzaken van deze aandoening.