Westerse farmaceutische bedrijven hebben in meer dan 50 ziekenhuizen in de Duitse Democratische Republiek (1949-1990) onderzoek laten doen naar medicijnen. 

Daarbij zijn in de loop der jaren meer dan 50.000 Oost-Duitsers proefkonijn geweest zonder dat ze dat wisten, berichtte zondag het gezaghebbende Duitse weekblad Der Spiegel.

Der Spiegel heeft naar eigen zeggen inzage gekregen in eerder onbekende documenten van het ministerie van Volksgezondheid van de DDR, de geheime dienst Stasi en het Instituut voor Geneesmiddelen van de DDR.

Een aantal van de proefkonijnen is overleden terwijl medicamenten werden uitgeprobeerd. In een kliniek in Magdeburg stierven twee patiënten op wie het bloeddrukverlagende medicijn Seprapil was uitgetest. Bij een universiteitskliniek in Berlijn hebben 30 te vroeg geboren baby's het dopingmiddel Epo toegediend gekregen.

De Duitse medicijnfabrikanten boden de ziekenhuizen tot 800.000 West-Duitse Mark per studie aan. In totaal zijn er meer dan 600 studies gedaan. Bij de ziekenhuizen waren alleen leidinggevenden ervan op de hoogte, de patiënten is het nooit verteld.