Volgens een onderzoek van Penn State College of Medicine houdt je vermoeidheid of alertheid overdag verband met wat je eet. Vet maakt slaperig, koolhydraten houden je juist wakker.

Een groep van 31 vrijwilligers verbleef 4 nachten in een laboratorium. Ze waren gezond, hadden een normaal gewicht en geen last van slaapproblemen.

Op de vierde dag werd gemeten hoe slaperig ze zich voelden. Ze kregen maaltijden van de onderzoekers, zodat deze wisten wat de proefpersonen aten.

Een grotere vetconsumptie bleek verband te houden met een toename van slaperigheid overdag. Koolhydraatinname bleek juist verband te houden met een toename van alertheid. Er werd geen verband gevonden tussen eiwitten en vermoeidheid.

Veel vet

"Meer vet eten heeft een direct negatief effect op de alertheid van gezonde, niet-obese volwassenen. Slaperigheid en vermoeidheid overdag komen veel voor en nemen toe. Het lijkt erop dat een eetpatroon met veel vet de alertheid meteen laat afnemen, wat impact kan hebben op iemands functioneren", zegt hoofdonderzoeker Alexandros Vgontzas.

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd tijdens Sleep 2013, de jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies LLC.