Mannen die moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen hebben een twee keer zo grote kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van IJsland in Reykjavik.

"Slaapproblemen komen veel voor en kunnen een negatief effect op de gezondheid hebben", aldus onderzoeker Lara Sigurdardóttir. "Bij vrouwen was het verband tussen slecht slapen en borstkanker al langer bekend, over de mogelijke rol van slaap bij prostaatkanker wisten we echter minder."

Onderzoek

Voor het onderzoek bestuurde Sigurdardóttir samen met haar collega's de gegevens van 2425 mannen tussen de 67 en 96 jaar. De deelnemers beantwoorden vragen over hun slaapgedrag; bijvoorbeeld of ze slaapmedicatie gebruikten, moeite hadden met inslapen of 's nachts vaak wakker werden.

De onderzoekers volgden de deelnemers gedurende vijf jaar en tijdens deze periode kreeg 6,4 procent van de mannen de diagnose prostaatkanker. Na correctie voor leeftijd bleek dat mannen met slaapproblemen 1,6 tot 2,1 keer zo veel kans hadden op prostaatkanker dan mannen die goed sliepen. Het verband was sterker voor vergevorderde prostaatkanker met een bijna drie keer zo hoog risico bij zeer ernstige slaapproblemen.

Mogelijkheden

Sigurdardóttir benadrukt dat de resultaten nog bevestigd moeten worden met een groter onderzoek dat de mannen langer volgt. "Als dat gebeurt, wordt slaap een mogelijk aanknopingspunt voor interventies die het risico op prostaatkanker verkleinen." De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.