Zaterdag 25 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Magnesium belangrijk voor kinderbotten'

Kinderen krijg vaak het advies om melk te drinken voor sterke botten, vanwege de calcium. Nieuw onderzoek laat zien dat ze ook zalm en amandelen moeten eten: magnesium speelt namelijk ook een belangrijke rol bij de botgezondheid.

Onderzoekers van het Baylor College of Medicine in Houston presteerden de resultaten van hun onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de Pediatric Academic Society.

"Heel veel voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van gezonde botten", aldus onderzoeker Steven Abrahams. "Calcium is belangrijk, maar - behalve bij kinderen met een zeer lage inname - niet belangrijker dan magnesium."

Samen met zijn collega's bestudeerde Abrahams de gegevens van 63 gezonde kinderen tussen de 4 en 8 jaar. De kinderen slikten geen multivitaminen of supplementen met mineralen.

Nacht

Tijdens het onderzoek werden ze twee keer een nacht in het ziekenhuis opgenomen, zodat de hoeveelheid calcium en magnesium in hen lichaam kan worden gemeten. Voorafgaand aan het ziekenhuisbezoek werd bijgehouden wat de kinderen aten.

Uit het onderzoek bleek dat de hoeveelheid magnesium die de kinderen consumeerden een belangrijke voorspeller was voor hoeveel bot ze hadden. De calcium uit de voeding bleek geen significante voorspeller voor de botdichtheid. "Het is belangrijk dat kinderen een evenwicht gezond voedingspatroon hebben met goede bronnen voor mineralen zoals calcium en magnesium."

Aanbevolen artikelen