Groene thee-extract lijkt een effectief hulpmiddel bij het onder controle houden van het lichaamsgewicht en de bloedsuikerspiegel.

Dat blijkt uit onderzoek van de Keimyung Universiteit in Zuid Korea. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Naunyn-Schmiedeberg's Archives of Pharmacology.

Van het antioxidant EGCG in groene thee is bekend dat het de opname van glucose en vetten in de ingewanden remt. In eerder onderzoek stelden de wetenschappers dat je met een dagelijkse hoeveelheid groene thee de bloedglucose kan verlagen.

Om de vetopname te remmen is echter veel meer groene thee nodig. En in die hoeveelheden kan het EGCG het bloedglucosegehalte juist verhogen.

Effect

In deze nieuwe studie keken de wetenschappers naar het effect van groene thee-extract op het lichaamsgewicht en glucosetolerantie bij zowel diabetische als gezonde muizen op een vetrijk dieet. Dankzij een de chemische stof polyethyleenglycol werd bij de helft van de muizen niet alle EGCG door de darmen opgenomen.

Uit de resultaten van de studie bleek dat alleen het groen thee-extract geen verbetering gaf in lichaamsgewicht en glucosetolerantie, maar het extract in combinatie met het polyethyleenglycol wel. Het effect was zichtbaar bij zowel de muizen met als zonder diabetes.

De polyethyleenglycol zorgt ervoor dat het EGCG langer in de darm blijft. Hierdoor wordt de absorptie van glucose gedurende langere tijd geremd.