Mensen die intensief cannabis gebruiken, zijn gemiddeld jonger begonnen dan mensen die slechts af en toe blowen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut.

Mensen die vrijwel dagelijks cannabis gebruiken, begonnen gemiddeld toen ze 15,5 jaar oud waren. De mensen die incidenteel hasj of wiet gebruiken, deden dat gemiddeld voor het eerst toen ze gemiddeld 17,2 waren.

''Uit verschillende onderzoeken weten we dat hoe jonger mensen beginnen, hoe groter de kans is dat er problematisch gebruik ontstaat. Dat geldt voor cannabis, maar bijvoorbeeld ook voor alcohol’’, legt onderzoeker Franz Trautmann van het Trimbos-instituut uit.

Experimenten

Volgens hem is het dan ook belangrijk dat autoriteiten proberen om experimenten met cannabis uit te stellen. ''Je voorkomt niet dat jongeren toch gaan experimenteren. Maar zeker op jonge leeftijd heeft het veel impact en ontstaat een vicieuze cirkel.’’ Jongeren lopen bijvoorbeeld tegen schooluitval aan door hun cannabisgebruik, raken ontmoedigd en gaan meer blowen.

Leeftijd is volgens Trautmann overigens niet de enige factor. ''Er zijn toevalsfactoren, zoals de sociale omgeving. Als er veel vrienden van een jongere blowen, is de kans groter dat diegene daar in meegaat.’’