Bij kinderen is het effect van narcose op de visuele waarneming na een dag uitgewerkt. Onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht beantwoorden daarmee een veelgestelde vraag van ouders.

Veel kinderen voelen zich na een operatie niet helemaal lekker. Wetenschappers gingen er tot nu toe vanuit dat de kortwerkende narcose-geneesmiddelen geen restverschijnselen geven. Maar bij kinderen is nog niet eerder onderzoek gedaan naar korte termijneffecten van de narcose.

Het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht onderzochten daarom de visuele waarneming van kinderen na narcose. De onderzoekers bekeken 36 kinderen van rond de 8 jaar die naar het ziekenhuis kwamen voor een kleine urologische ingreep.

Via EEG vergeleken ze de verwerking van plaatjes in de hersenen voor en na de operatie plus narcose. Bij tweederde van de kinderen voerden de onderzoekers de tweede meting een half uur na de operatie uit, bij eenderde deden ze dat een dag na de operatie thuis.

​Iets langzamer

Uit de resultaten bleek dat plaatjes binnen een half uur na de anesthesie langzamer verwerkt werden in de hersenen. De anesthesie had echter geen effect op hoe goed kinderen kunnen zien: ze voerden de taken na de anesthesie even goed uit als voor de anesthesie.

Carlijn van den Boomen: “Hieruit kunnen we concluderen dat sommige hersenprocessen na anesthesie nog iets langzamer verlopen, maar dat kinderen al wel goed kunnen zien. Op één dag na de anesthesie werden ook prikkels in de hersenen weer hetzelfde verwerkt als daarvoor."

Geruststellend

Het is een geruststellende conclusie, vindt anesthesioloog dr. Jurgen de Graaff van het UMC Utrecht. "Anesthesie heeft een effect heeft op de verwerking van plaatjes in de hersenen, maar dit heeft geen invloed heeft op het zien. Bovendien zijn de effecten een dag later alweer verdwenen."

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers of Cellular Neuroscience.