Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ziekenhuis

'Inspectie moet patiënt bijstaan in tuchtzaak'

Patiënten of nabestaanden die naar het medisch tuchtcollege stappen, moeten voortaan worden bijgestaan door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). 
Door Novum

Dat vindt voorzitter Auko Scholten van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, het hoogste gerecht dat oordeelt over klachten tegen zorgverleners.

Volgens Scholten kunnen patiënten of nabestaanden vaak niet overzien wie ze moeten aanklagen of wat er precies is fout gegaan, zegt hij donderdag in het programma Brandpunt Reporter.

"Nu ligt het primaat bij de patiënt en wat mij betreft komt dat anders te liggen."

De PvdA en het CDA zien wel wat in het voorstel van Scholten. De VVD reageert er volgens het programma afwijzend op. "Dit past niet bij de positie van de IGZ", zei een woordvoerder van de partij. "Op deze manier komt de onafhankelijkheid van de inspectie in gevaar, omdat zij stelling moet nemen in een tuchtzaak."

Hiaat

Als het aan de hoogste tuchtrechter ligt kunnen klachten in de toekomst bovendien tijdens de zitting nog worden uitgebreid en aangepast.

Nu kan nieuwe informatie die buiten de klacht valt niet door het college worden behandeld. Volgens letselschadespecialist Yme Drost een hiaat in de wet.

Aanbevolen artikelen