Sporten kan de schade aan de hersenen door overmatig alcoholgebruik beperken. Dat toont een nieuw onderzoek van de University of Colorado Boulder aan.

De resultaten zijn gepubliceerd in Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

De onderzoekers ontdekten dat hardlopen, fietsen of wandelen de schade aan de 'witte stof’ in de hersenen kan beperken bij mensen die overmatig alcohol consumeren.

Volgens de onderzoekers is hersenschade bij zware drinkers afhankelijk van de hoeveelheid lichaamsbeweging die ze krijgen.

Zenuwcellen

De hersenen bestaan uit witte stof en grijze stof. De grijze stof zijn de cellichamen van de zenuwcellen en de witte stof zijn de uitlopers van deze zenuwcellen. De uitlopers verbinden de verschillende delen van de hersenen onderling en met het ruggenmerg.

Het onderzoek bestond uit zestig matig tot zware drinkers (23 vrouwen en 37 mannen).

Fysiologische schade

Onderzoeker Hollis Karoly: "Wij ontdekten dat er geen sterk verband bestond tussen alcohol en witte stof bij mensen die veel drinken en veel bewegen".

Volgens Karoly was dit verband echter wel duidelijk aanwezig bij mensen die veel alcohol drinken en weinig sporten.

Karoly concludeert: "Dit is een verkennende studie en het is niet onze bedoeling om te suggereren mensen die jaren zwaar hebben gedronken de fysiologische schade kunnen herstellen door veel te gaan sporten".