Mensen slapen beter als hun huid licht is opgewarmd. Ze slapen dan sneller in, slapen dieper en slapen langer door. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Roy Raymann promoveert aan de Vrije Universiteit.

Het slaapproces wordt door veel factoren beïnvloed, waaronder de lichaamstemperatuur. Slaap wordt gereguleerd in de hersenen: daar is een klein gebied in de hypothalamus dat zowel temperatuur reguleert als betrokken is bij de slaapregulatie.

Als de huid warm is geeft deze een signaal naar de hersenen dat slaap bevordert. Omgekeerd geeft een koele huid het signaal dat het wakker zijn en alertheid bevordert.

Raymann gebruikte een speciale pyjama om de huidtemperatuur te beïnvloeden. Op de pyama zat een buisjessysteem geborduurd waardoor water met een temperatuur tussen de 31,5 en 34,5 graden Celsius werd gepompt. De manier van temperatuurmanipulaties zoals hij in het onderzoek gebruikte, zijn niet geschikt voor de dagelijkse praktijk.

Koelen

Misschien kan in de toekomst een intelligent matras of deken die warmte regelen door textiel dat de isolatiewaarde van de matras of dekbed zelf kan aanpassen aan de hand van de temperatuur van je lichaam. Daarnaast is het koelen van de huid goed voor het verhogen van de alertheid.

Het dragen van een koelvest of het actief koelen van de auto of cockpit kan de huidtemperatuur verlagen en zo bijdragen aan alert reageren op situaties.

Raymann deed zijn onderzoek in het slaaplaboratorium van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van VU-hoogleraar Eus van Someren.