Een vrij eenvoudige aanpak kan ervoor zorgen dat minder kinderen chronisch ondervoed raken en daardoor lichamelijke en geestelijke achterstanden oplopen of overlijden. 

Cruciaal hierbij is dat de aandacht uitgaat naar de zwangere vrouw en het kind in de eerste twee levensjaren. De vrouwen moeten al tijdens hun zwangerschap betere voeding met meer vitamines en mineralen nemen, en daarna vaker borstvoeding geven.

Deze aanpak blijkt effectief, stelt de VN-organisatie voor kinderen Unicef in een rapport dat maandag in Dublin werd gepresenteerd. Waren in 2008 nog 195 miljoen kinderen ondervoed; in 2011 was dat aantal gedaald naar 165 miljoen.

De meeste ondervoede kinderen, 80 procent, wonen in 14 landen, vooral in Afrika en Azië. In juist deze arme landen was de winst door de aanpak te zien, aldus een woordvoerder.

Onomkeerbaar

Als kinderen op zeer jonge leeftijd ondervoed raken, is de schade onomkeerbaar. Volgens Unicef hebben niet alleen de betrokkenen zelf daar last van, maar de hele maatschappij. Een lagere intelligentie door hersenschade of lichamelijke achterstanden zijn nadelig voor wat iemand kan op latere leeftijd. Volgens Unicef gaat het er niet alleen om dat er voldoende voedsel is, maar ook om de verdeling ervan binnen een gezin. De baby moet energierijk eten krijgen.