Werking poeptest onzeker

De poeptest die gebruikt gaat worden voor het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar darmkanker werkt mogelijk niet goed.

De Gezondheidsraad heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid geadviseerd het testbuisje van Italiaanse makelij nader te onderzoeken.

Nederlanders tussen de 55 en 75 krijgen vanaf september de oproep hun ontlasting op te sturen voor controle. De overheid ging in zee met een Italiaanse fabrikant voor de levering van miljoenen testbuisjes.

Volgens de Gezondheidsraad is de werking van het testapparaatje niet bewezen. Critici spraken eerder al over de 'Fyra onder de testbuizen'.

Pilot

Dit voorjaar nog vindt een pilot plaats voor het darmkankeronderzoek. De Gezondheidsraad adviseert de minister voor de pilot een testbuis te gebruiken waarvan de werking wel is bewezen of de FOBgold nader te onderzoeken.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei vrijdag goed naar het advies van de Gezondheidsraad te gaan kijken. ''Ik heb zelf geen verstand van poeptesten, vandaar dat ik experts om advies vraag. Dat neem ik serieus, dus we gaan rond de tafel om te bepalen hoe we nu verder gaan.''

Volgens het RIVM heeft de fabrikant inmiddels 2500 poeptesten geleverd die zullen worden gebruikt bij de pilot. De testbuizen die vanaf september voor het bevolkingsonderzoek worden gebruikt, zijn besteld.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie