Allochtone dialysepatiënten leven langer

Niet-westerse dialysepatiënten leven tot vier keer langer dan westerse dialysepatiënten. 

Dat is de uitkomst van een promotieonderzoek onder ruim 46.000 patiënten in Nederland, Engeland en Denemarken.

Mogelijk spelen religie, leefstijl of huidtype een rol bij de hogere overlevingskansen, maar de precieze oorzaken zijn nog niet bekend.

Het is het eerste grote Europese onderzoek naar de overlevingsverschillen tussen westerse en niet-westerse nierpatiënten die gedialyseerd worden. In de Verenigde Staten was al uit onderzoek gebleken dat dialysepatiënten met een donkere huid langer leven dan blanke patiënten.

Ook daarvan is nog geen oorzaak gevonden.

Etniciteit

''Onderzoek daarnaar moet in de toekomst meer gericht zijn op etniciteit'', zegt promovendus Tessa van den Beukel. Zij promoveert woensdagop het onderzoek.

''Wellicht moeten bepaalde bevolkingsgroepen anders worden behandeld'', zegt Van den Beukel, die haar onderzoek uitvoerde in het Amsterdamse Sint Lucas Andreas Ziekenhuis.

Niet-westerse patiënten starten vaak eerder met nierdialyse, maar dat verklaart slechts voor een deel waarom zijn langer leven. Medische factoren als ziektegeschiedenis, mate van ziek zijn en het wel of niet ondergaan van een niertransplantatie, lijken de verschillen niet te verklaren.

Per jaar overlijdt 20 procent van de dialysepatiënten. ''Het is dus van groot belang om uit te vinden waarom niet-westerse patiënten langer leven'', zegt Van den Beukel.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie