Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
nier nieren

Nieuwe techniek spoort nierschade eerder op

Nierschade bij diabetespatiënten kan eerder worden vastgesteld met een nieuwe techniek. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Alaa Alkhalaf promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Om te zien of diabetici nierschade hebben, kijken artsen nu alleen naar de hoeveelheid albumine (een eiwit) in de urine. Door meerdere eiwitten en collageenfragmenten tegelijkertijd te analyseren, kan er al vroeger nierschade worden vastgesteld.

Alkhalaf denkt dat het daarmee in de toekomst mogelijk wordt om diabetespatiënten met een verhoogd risico op nierschade tijdig te behandelen en regelmatig te controleren. Mogelijk kan deze techbiek in de toekomst nierfalen voorkomen of uitstellen. In het geval van nierfalen zijn patiënten namelijk afhankelijk van dialyse.

Ook onderzocht Alkhalaf of vitamine B1 bij patiënten met diabetes type 2 effect heeft op bestaande nierschade. Uit het onderzoek blijkt hier geen onderbouwing voor. Het gebruik van vitamine B1 door deze patiëntgroep leidt niet tot vermindering van eiwituitscheiding in de urine of andere markers van nierschade.

Aanbevolen artikelen