Selenium verlaagt risico prostaatkanker

Mannen met een hogere seleniumwaarde in hun teennagels hebben een 60 procent lager risico op gevorderde prostaatkanker dan mannen met de laagste seleniumwaarden.

Volgens onderzoekers van de Universiteit Maastricht wijst dit er op dat een gebrekkige inname van selenium de kans op gevorderde prostaatkanker vergroot. Promovendus Milan Geybels presenteerde de resultaten van het onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR).

Onderzoek

De conclusies zijn afkomstig uit de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker. Binnen deze studie zijn 58.279 mannen tussen de 55 en 69 jaar gevolgd. Na 17 jaar hadden 898 mannen gevorderde prostaatkanker ontwikkeld. De onderzoekers keken naar de seleniumwaarden in de teennagel: een weergave van langdurige blootstelling aan selenium. Bloedwaarden duiden meer op een recente blootstelling. 

Resultaten

"Onze studie is interessant, omdat we specifiek mannen met gevordere prostaatkanker hebben onderzocht: een type prostaatkanker met een slechtere prognose", legt Geybels uit. "Daarnaast varieerden de seleniumwaarden van de onderzochte mannen van laag tot matig. Dat is belangrijk, omdat er verwacht wordt dat juist een lage seleniumwaarde samenhangt met een hoog risico."

Of selenium ook gebruikt kan worden om prostaatkanker te voorkomen is nog onduidelijk. Meer onderzoek is hiervoor noodzakelijk. Geybels: "De resultaten tot nu toe zijn in ieder geval veelbelovend."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie